Een deskundige taxatie is van belang

Zowel de bank als uzelf hebben profijt van een goede taxatie.

Een nieuwe woning kopen? 7 praktische tips om je op weg te helpen.

Foutje bedankt?

Wie kent die reclame reeks van Reaal uit de jaren 90 niet? Situaties waarbij je in de realiteit je handen voor je ogen zou doen. Verstandig om de reclame niet werkelijkheid te laten worden. Let er dus goed op bij de aankoop van een woning dat je achteraf niet aan een ‘Reaal moment” moet denken…Daarom geven we graag de volgende 7 tips om dit te voorkomen.

Tip 1. Regel een bouwkundige keuring

Wees aanwezig bij de bouwkundige keuring. De inspecteur geeft dan mondelinge toelichting met daarbij allerlei bouwtechnische tips. Tevens is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Erg vervelend als je erachter komt dat de woning die je hebt gekocht flink wat meer gebreken heeft dan alvorens gedacht. Uiteraard is deze kans groter bij een oud(er) huis dan bij een nieuwe. Als je graag wilt investeren in een ouder huis, verweeg dan voor jezelf of het de moeite waard is. Het loont om dan te kijken naar een meer uitgebreide bouwkundige keuring. Je kunt bij Taxatieland ook een bouwkundige keuring aanvragen. 

Tip 2. Controleer de status van VvE

Als het aankomt op het kopen van een appartement, controleer dan de status van de Vereniging van Eigenaren. Zij zorgen voor onderhoud van de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw. Als de vereniging inactief is, dan weet je vaak niet goed wat de staat van onderhoud van het gebouw is. Bij achterstallig onderhoud is de kans groot dat je een behoorlijk bedrag moet betalen als je eenmaal in een appartement woont. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat de VvE actief is voordat je het appartement koopt.

Tip 3. Koop niet zonder ontbindende voorwaarden

Is het koopcontract ondertekend? Dan heb je als consument drie werkdagen bedenktijd en kun je zonder opgaaf van reden de koop ontbinden. Daarna zal het je 10% van de koopsom kosten, tenzij je goede ontbindende voorwaarden opstelt, bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. Regel dan ook altijd die ontbindende voorwaarden in je koopcontract.

Tip 4. Controleer je inkomensonderdelen

Niet alle onderdelen op je werkgeversverklaring zijn uniform met die van een hypotheekaanvraag. Het kan dan gebeuren dat je maximale hypotheek lager kan uitvallen dan je bij voorbaat had gedacht. Kijk hier op welke onderdelen je inkomen wordt getoetst.

Tip 5. Flink overboden

Dit is je huis. Er is geen discussie mogelijk en je hoeft absoluut niet verder te zoeken. Fantastisch natuurlijk als het je overkomt maar wees wel nuchter bij het bemachtigen van de woning. Voor je het weet heb je veel meer geboden dan de vraagprijs en ligt de uiteindelijke koopsom een stuk hoger. Uiteindelijk kun je dan geld tekort komen om het huis te financieren, want je hebt niet voldoende spaargeld om het gat te dichten. De koop gaat dan niet door. Zorg dus dat je nooit meer biedt dan wat je kunt financieren, dus spaargeld + hypotheek.

Tip 6. Bezichtig de woning meerdere keren

Heb je het huis bemachtigd en was het in je herinnering een stuk mooier dan de realiteit? Dan heb je zeer waarschijnlijk te weinig bezichtigingen gedaan. Dit kan gebeuren als je helemaal verkocht bent tijden een bezichtiging. Zorg dat je vaak genoeg vooraf een bezichtiging hebt gedaan om dit te voorkomen. Hoe vaak is genoeg? Dat verschilt per persoon, probeer jezelf tijd te gunnen om vervolgens een weloverwogen besluit te maken, hoe moeilijk dat ook is in deze overspannen markt.

Tip 7. Je mag best eisen hebben

Het komt ook vaak voor dat je jouw eisen verlaagt, zoals een kleinere keuken of geen hobbykamer. Dat de omgeving net te luidruchtig is of juist te stil. Ga goed bij jezelf na of dit huis echt bij jou past en alle toekomstplannen die daarbij horen. Laten we het “foutje bedankt” maar bij een grappige reclame houden en zorgen dat je een aankoop hebt waar je 100% achter staat.

Nieuwe woning kopen? Vind hier 8 tips.