Aftrekbare kosten bij aankoop van je nieuwe woning

Let op, er zijn kosten aftrekbaar bij aankoop van je nieuwe huis.

In ons vorige artikel hebben we een aantal tips gegeven waarop je kunt besparen op het gebied van dienstverlening. Wat je tevens kunt doen, is kijken naar de aftrekbare kosten die je kunt indienen via mijn belastingdienst bij de aankoop van je nieuwe huis. Zo kan je nog meer geld besparen.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Kosten die zijn gemaakt bij het afsluiten van je hypotheek. Let op, de kosten kunnen éénmalig worden teruggevraagd in het jaar dat je ze gemaakt hebt. Dit heeft betrekking op de volgende onderdelen:

Leenovereenkomst

De kosten van de leenovereenkomst bij een hypotheek. Dit gaat om de kosten die je maakt bij de notaris en kosten bij inschrijving van het kadaster, inclusief btw.

Taxatiekosten

De taxatiekosten van de woning. Het betreft het taxatierapport. Dit rapport moet wel een vereiste zijn om de lening te krijgen.

Hypotheekadvies

De kosten van een hypotheekadvies zijn aftrekbaar zolang ze betrekking hebben op de hypotheek zelf. Als je bijvoorbeeld ook advieskosten op het gebied van verzekeringen hebt, dan is dat niet aftrekbaar

Nationale Hypotheek Garantie

De kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie zijn 1% van je hypotheekbedrag. Juist deze kosten kun je terugvragen. Zo is 1% aan kosten bij een hypotheek van € 300.000,- dus € 3000,- en daarover kun je geld terugvragen. Stel je voor dat je belastingtarief 40,85% is (schijf 2 en 3) dan krijg je toch al meer dan € 1200,- terug.

Borgstellingsprovisie

De borgstellingsprovisie. Dit is een éénmalig bedrag dat je betaalt aan de overheid als jij als startende of bestaande ondernemer een borgstellingskrediet afneemt.

Bouwkundig rapport

De kosten van een bouwkundig rapport, ook hier geldt zolang het van toepassing is op je hypotheek voor aankoop, verbetering of onderhoud.

Bereidstelling provisie

De bereidstelling provisie, dit zijn kosten die je maakt als je de geldigheid van je offerte moet verlengen. Dit is nodig indien je hypotheek niet binnen de standaard geldigheidstermijn bij de notaris is gepasseerd.

Zelf gemaakte (administratieve) kosten

Zelf gemaakte kosten voor het afsluiten van de geldlening. Dit heeft betrekking op de administratieve handelingen die je hebt uitgevoerd. Bijvoorbeeld gemaakte telefoonkosten en portokosten. Zorg ervoor dat je overal de bonnen van bewaard zodat je het kan verantwoorden.

De bouw- en grondrente

De bouw- en grondrente, dit zijn twee termen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Bij de bouwrente betaal je rente aan de aannemer of de projectontwikkelaar. Vaak is het namelijk zo dat de grond en ook de kosten van de bouw van de woning als het ware wordt voorgeschoten voor de koper. Bij grondrente maakt de verkoper diverse kosten, bijvoorbeeld door het aanleggen van buizen. Deze kosten schiet hij in feite dus voor en mag daarom hier rente over vragen.

Een misverstand in het algemeen is dat veel mensen denken dat de verkoper de grondrente pas in rekening mag brengen nadat de koop -aannemingsovereenkomst is getekend. Als het gaat om een nieuwbouwwoning mag de verkoper dus al grondrente in rekening brengen op het moment dat de grond eigendom is en dus voorfinanciert (door de vooraf divers gemaakte kosten).  Kortom het is dus mogelijk dat als je de koop-aannemingsovereenkomst tekent, je de verkoper dus al enkele maanden rente bent verschuldigd.

Koop-aannemingsovereenkomst

De rente voor en na de koop-aannemingsovereenkomst worden fiscaal verschillend behandeld. Voor de overeenkomst is de rente een onderdeel van de koopsom en dus niet aftrekbaar voor de belasting. Over de rente die vervolgens na de overeenkomst wordt betaald, is dus wel aftrekbaar van de belasting.

Rente en financieringskosten voor een verbouwingsdepot

Rente en financieringskosten voor een verbouwingsdepot. Als je je woning wilt verbouwen kun je dit financieren vanuit een verbouwingsdepot. In feite is dit een soort spaarpot die je als onderdeel van je hypotheek afsluit. Zodoende worden dan alle rekeningen voor de verbouwing vanuit dit depot betaalt en verplaatst naar je gewone hypotheek. Zorg er dus voor dat je alle bonnetjes en rekeningen bewaart die te maken hebben met de verbouwing zodat je het kunt bewijzen.

Taxatiekosten woning