Een deskundige taxatie is van belang

Zowel de bank als uzelf hebben profijt van een goede taxatie.

Waarvoor is een taxatie nodig?

In de meeste gevallen hebt u een hypotheek nodig als u een huis gaat kopen. Dan is het wel zo prettig dat er een professioneel rapport -oftewel taxatie- is opgesteld met daarin de uitleg over waarom de woning die specifieke waarde heeft. Zo’n taxatierapport heeft u nodig om een hypotheek aan te vragen. De bank weet dan wat de woning waard is. Dit is belangrijk in de bepaling voor de maximale hoogte van uw hypotheek. Uiteraard is een taxatie ook handig voor iemand die wil verkopen. Op deze manier weet u wat u mag verwachten als u het huis zou willen verkopen.

“Een betrouwbare taxateur moet kennis hebben van de (lokale) markt, beschikken over marktdata en fysiek aanwezig zijn tijdens de opname en controle van de woning”

Gediplomeerde kennis vereist

Om het risico op wanprestaties te minimaliseren heeft de overheid een hypothekenrichtlijn in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Deze wetgeving is van kracht sinds 14 juli 2016. De wet zorgt er o.a. voor dat er een wettelijke basis is vastgesteld voor waardebepalingen van woningen bij een kredietaanvraag. Dit betekent dat er:

  1. Allereerst, een betrouwbare taxatie wordt uitgevoerd.
  2. Wat vervolgens meer zekerheid biedt voor de bank zodat er een goede risicoschatting kan worden gemaakt.
  3. Zodoende kan de bank de consument tegen onverantwoorde aankopen en leningen beschermen.

Iemand die een betrouwbare taxatie doet, moet kennis hebben van de (lokale) markt, beschikken over marktdata en daadwerkelijk fysiek aanwezig zijn tijdens de opname en controle van de situatie bij de woning. Hij of zij moet vakbekwaam zijn en geregistreerd als erkend taxateur in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Om hiervan zeker te zijn werken wij samen met de stichtingen VastgoedCert en SCVM. De professionals die er zijn geregistreerd, zijn volgens de richtlijnen van deskundigheid en vakbekwaamheid hun functie waardig. De erkende brancheverenigingen NVMVBO en VastgoedPRO faciliteren deze stichtingen met doelgerichte ondersteuning.

U kunt dus met een gerust hart een beroep op ons doen en wij ontzorgen u zoveel mogelijk met een goede taxateur. Wilt u graag zien hoe wij het proces doorlopen? Kijkt u dan eens op “hoe werkt het?” En mocht u meer informatie willen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!

Een goede taxatie is belangrijk