Besparen op je bijkomende kosten, het is de moeite waard

De meeste kopers hebben een hypotheek voor hun droomhuis nodig.

Naast het bedrag dat je kwijt bent bij de aankoop van het huis, zullen er ook bijkomende kosten zijn. Dus is het prettig dat je zoveel mogelijk kan besparen op je bijkomende kosten waar mogelijk. De bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld notariskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor een taxatierapport. Deze onderdelen vallen zogezegd onder “kosten koper”.

Waar bestaan de “kosten koper” uit?

Een hypotheekadviseur berekent de kosten koper vaak volgens een gemiddelde uit. Hierdoor lijkt het alsof het een soort vast bedrag wordt maar deze kosten zijn op ieder gebied (behalve de overdrachtsbelasting) variabel en dus valt er op te besparen. En we hebben het vaak over duizenden euro’s. De kosten koper bestaat meestal uit de volgende posten:

Er kunnen nog wat extra kosten onder de koper vallen. Zo kunnen er bijvoorbeeld nog kosten zijn zoals:

Notariskosten

De kosten zijn per notaris verschillend. Iedere notaris kan zijn eigen tarief berekenen. Let daarom goed op als je een offerte hebt ontvangen, of alle (bijkomende) kosten goed vermeld zijn.  Zo rekenen sommige notariskantoren bijvoorbeeld ook nog extra administratiekosten of dossierkosten. Het is tevens van belang dat iedere notaris aangesloten is bij de Nederlandse Orde van Notarissen.

Kosten taxatierapport

Als je de waarde van een huis wilt vastleggen, zijn er twee taxaties:

  • een gevalideerde taxatie, dit heb je nodig voor een hypotheekaanvraag
  • een ongevalideerde taxatie, dit heb je o.a. nodig voor een waarde vaststelling of een bezwaar tegen een WOZ- beschikking.

Wil je in aanmerking komen voor een hypotheek van een geldverstrekker, dan moet je een gevalideerd taxatierapport opleveren. Een rapport wordt beoordeeld door een instituut zoals het NWWI of TU. Dit instituut beoordeelt of de taxateur en het rapport aan de gestelde richtlijnen voldoen. De kosten voor een taxatie lopen logischerwijs uiteen, je betaalt voor:

  • een ongevalideerde taxatie € 359,-
  • een gevalideerde taxatie € 425,-
  • een nieuwbouw taxatie € 519,-
  • en voor een gevalideerde spoedtaxatie € 500,-

Mocht je meer informatie willen weten hierover? Bel dan met Taxatieland: 020 244 1086. Je kunt ook mailen: via info@taxatieland.nl. Je krijgt antwoord op al je vragen. Tevens kun je ook op terecht op onze veelgestelde vragen of kennisbank.

Overdrachtsbelasting

Verlaging hierin is niet mogelijk. Sinds 2011 is de overdrachtsbelasting gelukkig door de overheid van 6% naar 2% verlaagd om de woningmarkt een impuls te geven. Hierdoor scheelt het al behoorlijk wat je moet betalen over de koopsom.

Kosten hypotheekadvies en bemiddeling

Stel jezelf de vraag of het een makkelijke (standaard) of een moeilijke hypotheek is waar je mee te maken hebt. De kosten voor een adviseur liggen vaak al vast, ongeacht om wat voor hypotheek het gaat. Het betreft een ‘makkelijke’ hypotheek als aan alle standaardvoorwaarden is voldaan. Zo is er al een vast contract of een intentieverklaring, het hypotheekbedrag zit niet aan het maximum dat geleend kan worden en er zitten geen speciale eisen aan de hypotheek. Let er wel op dat je kennis dermate op niveau is, dat je er zelf goed naar kan handelen. Zo kun je bijvoorbeeld een “execution only” hypotheek afsluiten. Echter eist Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat je eerst een kennis- en ervaringstoets invult voordat je een execution only hypotheek afsluit. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je al gauw ruim meer dan € 1000, – besparen op je bijkomende kosten.

Kosten voor bankgarantie

Vaak wordt bij de aankoop van een woning een waarborgsom van 10% van de woningwaarde gevraagd. De bank kan je helpen door middel van een bankgarantie. Zo geeft de bank je de mogelijkheid om jou als koper een garantie te bieden aan de verkopende partij. Dit wordt vaak van je verlangd na het ondertekenen van de koopakte. De bank rekent in de meeste gevallen 1 procent van het bedrag waarvoor de bank garant staat aan kosten. Dit is dus een overeenkomst tussen jou en de bank. Als je bijvoorbeeld een koopsom hebt van € 300.000, – dan staat de bank garant voor € 30.000, – (10%) en betaal je € 300, – (1%) aan kosten.

Die € 300, – kun je besparen. Je zult echter hiervoor wel een eigen vermogen (in dit geval € 30.000, -) moeten hebben die gelijk is aan de waarborgsom van 10% van de woningwaarde. Deze waarborgsom moet vervolgens bij de notaris terecht komen om er van verzekerd te zijn dat het huis ook daadwerkelijk wordt gekocht.

Bouwtechnische/kundige keuring

Je kunt hiervoor kiezen of je een dergelijke keuring wilt of niet. Met deze keuring kun je voorkomen dat je voor vervelende verassingen komt te staan voor wat betreft de staat waarin de woning zich verkeert. Het zou zeer ongelukkig zijn als je de eigenaar bent van een huis met bijvoorbeeld een lekkage op een plek dat erg moeilijk (en dus duur) is om op te lossen. Zorg ervoor dat je een partij kiest waar je zelf vertrouwen in hebt met de juiste opleidingen en ervaringen hiervoor. Kies niet automatisch de goedkoopste partij.

Verlengen hypotheek van geldverstrekker

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor welke hypotheek je wilt, kun je middels je hypotheekadviseur of jezelf een offerte aanvragen bij de geldverstrekker. De geldigheid van de offerte en de gestelde rente die eraan wordt verbonden, zijn vastgesteld. Het kan zomaar gebeuren dat de offerte verlengd moet worden en daar rekenen sommige geldverstrekkers kosten voor. Tevens is het mogelijk dat een geldverstrekker überhaupt geen offertes verlengd of dat er helemaal geen kosten in rekening worden gebracht. Hoe het ook zij, let hier goed op bij het vragen van een hypotheekofferte en probeer hierop te anticiperen zodat je het risico voor eventuele verassingen tot een minimum houdt.

Aankoopmakelaar

Je kunt besparen op de kosten van een aankoopmakelaar. Mits je zelf de werkzaamheden zoals passende huizen zoeken en te onderhandelen bij bezichtigingen wilt en kunt doen. Dan hoef je dus geen aankoopmakelaar in te huren, dit bespaart je al snel duizenden euro’s.

Nationale hypotheekgarantie NHG

Als het mogelijk is om een NHG hypotheek af te sluiten, is dit zeker een aanrader. Er wordt hier eenmaal kosten van 1% van de hypotheeksom gevraagd. Daarentegen krijg je hier een lagere rente voor terug. Zo houd je naast de maandelijkse woonlasten, voldoende geld over voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Besparen op je bijkomende kosten tijdens de aankoop van je nieuwe huis