Hoe werkt een taxatie?

Jij hoeft alleen maar de taxatie aanvraag te doen jij krijgt jouw taxatierapport!

Heb je na het lezen van onderstaand overzicht nog vragen over je taxatierapport of taxatie aanvraag? Neem dan contact met ons op voor al je vragen over taxeren, we staan klaar om je te helpen!

1. Je vraag de taxatie voor je huis aan

Bij je taxatie aanvraag voor je woning geef je veel informatie zodat het taxeren in één keer goed kan gaan. De benodigde informatie gaat over jou en over de woning die je wil taxeren. Klik hier om de taxatie direct aan te vragen. Bovendien kun hier ook vinden hoe je bespaart op de andere kosten bij de aankoop van je nieuwe woning.

2. Wij selecteren de juiste taxateur

Nadat we jouw taxatie aanvraag hebben ontvangen kiezen we op basis van  de locatie van je woning  voor jou een erkende en lokaal bekende taxateur. Daarom maakt Taxatieland alleen gebruik van erkende, onafhankelijke en door de Stichting VastgoedCert of SCVM gecertificeerde taxateurs, aangesloten bij VastgoedPRO, de NVM of VBO. Lees hier meer over hoe wij zorgen voor een deskundige en onafhankelijke taxatie.

3. Wij maken een afspraak voor de taxatie van je woning

Op basis van de beschikbaarheid van jou en de taxateur wordt een afspraak gemaakt om de taxatie aanvraag van je woning uit te voeren. Indien er spoed is, dan kun je dit aangeven en is het taxatierapport binnen 3 werkdagen na het taxeren van je huis afgerond.

4. De taxateur komt langs

Wanneer de taxateur langs komt gaat hij of zij de woning grondig onderzoeken om goed te kijken wat de huidige staat is van de woning. Tijdens dit bezoek zal de taxateur o.a. de woning opmeten en foto’s maken. Afhankelijk van de woning duurt de taxatie 30 minuten tot een uur.

Taxateur taxateurs

5. Taxateur schrijft het taxatierapport

Op basis van de inspectie van de woning en door te kijken naar vergelijkbare woningen schrijven taxateurs het taxatierapport, dit noemt met taxeren.  Voordat jij het taxatierapport van je taxatie aanvraag krijgt sturen taxateurs het door naar een validatie instituut (TU of NWWI) om het te laten valideren. Dit bedoelen mensen vaak met een gevalideerde taxatie of een taxatie NWWI.

6. Het taxatierapport wordt gevalideerd

Voordat een hypotheekverstrekker een taxatierapport accepteert moet die bijna altijd gevalideerd worden door een validatie instituut, lees hier meer over het valideren. Dit verzekert de hypotheekverstrekker er van dat het rapport betrouwbaar is en dat het taxeren deskundig is gebeurd. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker kan het een ander validatie instituut zijn, taxaties bij NWWI of TU zijn meestal altijd voldoende. Geen zorgen, wij houden hier bij je taxatie aanvraag meteen rekening mee!

7. Het taxatierapport is klaar en de taxatiewaarde van je huis is bekend

Nadat de validatie heeft plaatsgevonden krijgen jij en eventueel je tussenpersoon en hypotheekverstrekker direct per e-mail het taxatierapport en je is taxatie aanvraag afgerond. Hierdoor weten jullie wat de waarde van je woning is voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag .